Pieternel Elsen

Over Pieternel Elsen:


Pieternel Elsen (1969) is al jong begonnen met tekenen en schilderen, en heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld in een geheel eigen stijl.

Paarden
Als kind kwam Pieternel in aanraking met paarden. Door ze te observeren kreeg zij een beeld van het karakter, de anatomie ePieternel Elsen - Kunst Binnen Bereikn de bewegingen van deze, voor haar bijzondere, beesten. Het fijn genuanceerde karakter en de schoonheid van deze dieren spraken Pieternel zo aan dat er al snel tekeningen volgden van wat zij observeerde. Jaren later kregen de paarden vorm op het doek in een volwassen stijl. Paarden waren echter niet de enige dieren die Pieternel aanspoorden om te gaan schilderen.
Door vele dierstudies en indrukken kreeg zij inleving in karakters van allerlei dieren uit de dierenwereld. Daarmee vormt het dierenrijk voor haar een onuitputtelijke inspiratiebron.


Een schilderij begint voor Pieternel met een indruk en/of een emotie, die vervolgens met liefde en inleving weergegeven wordt. De krachtige en sierlijke beweging van dieren, hoe ze naar je kunnen kijken, het karakter. Dit laat een beeld achter wat Pieternel enorm inspireert en waar zij op bijzondere wijze iets mee doet. In de meeste werken die Pieternel maakt beleeft de kijker de wereld van dichtbij. De beelden zijn als het ware uitvergroot zodat sommige details heel duidelijk zijn en andere weer verdwijnen in vorm en beweging. Herkenbare karakteristieke bewegingen en vormen van dieren in onze omgeving of juist uit de wildernis worden hiermee op bijzondere wijze aan ons getoond. Door een close-up van een deel van het dier te maken kan de kijker het dier als het ware aanraken en voelen wat er gebeurd als men naar de bewegingen en expressies op het doek kijkt.
De dieren staan bijna nooit volledig op het doek waardoor er een spanning ontstaat in de compositie. Hiermee wordt de schoonheid en beweging van dieren telkens in een andere emotie verwerkt in haar schilderijen, die een expressionistisch realistische stijl hebben. Met de spatel wordt de verf laag over laag aangebracht net zo lang totdat het tafereel zichtbaar wordt. Het spel van kleur en beweging ontstaat tijdens het schilderen en dagen elkaar uit om te zoeken naar evenwicht óf juist tegenwicht.

Het werk van Pieternel wordt permanent geëxposeerd bij verschillende galeriën en in haar eigen atelier. Ze werkt zowel autonoom als in opdracht. 

 

Nieuwsberichten

    Er zijn momenteel geen artikelen beschikbaar.

Willekeurige Artikelen:

Bekijk hier meer werken van Pieternel Elsen...